Gastronomia tradizionale uguale sviluppo locale? I limiti di un’equazione: il caso degli agnolotti in Piemonte

Autori

  • Michele Fontefrancesco Università degli Studi di Scienze Gastronomiche di Pollenzo Bra (CN)

Parole chiave:

Food, local development, Italy, embeddedness, value chain

Abstract

Traditional food is a resource for local development. This is a common thesis in public, international debate. In a context of overall impoverishment of the rural communities, it suggests a bright future for those communities that embrace the mantra. This paper tackles the thesis, presenting a vivid ethnography of Southern Piedmont (Italy) foodscape. Focusing on the ethnographic research concerning the gastronomy of agnolotti, a traditional kind of ravioli, it points out the limits of the actual economic contribution that the revival of traditional gastronomy. However, it highlights the positive impact in matter of social and cultural cohesion that the revival and promotion of food traditions can have on the local level.

Riferimenti bibliografici

° World Heritage Committee 2014, Advisory Body Evaluation: The

Vineyard Landscape of Piemonte: Langhe-Roero and Monferrato (Italy),

Parigi: UNESCO.

Aime M., Papotti D. 2012, L'altro e l'altrove, Torino: Einaudi.

Augé M. 2004, Oblivion, Minneapolis: University of Minnesota Press.

Barthes R. 1961, Pour une psycho-sociologie de l'alimentation

contemporaine, «Annales. Economies, sociétés, civilisations», vol. 16,

-986.

Bauman Z. 1998, Globalization. The human consequences, New York:

Columbia University Press.Gastronomia tradizionale e sviluppo locale

Bertaux D. 1999, Racconti di vita. La prospettiva etnosociologica, Milano: Franco Angeli.

Bessiere J. 2013, Tradiziontal food and tourism: French tourist experience and food heritage in rural spaces, «Journal of the Science of Food and Agriculture», vol. 93, 3420-3425.

Bessière J. 1998, Local Development and Heritage: Traditional Food and Cuisine as Tourist Attractions in Rural Areas, «Sociologia Ruralis», vol. 38, 21-34.

Blue G. 2008, If It Ain't Alberta, It Ain't Beef, «Food, Culture & Society»,

vol.11, 69-85.

Borghi E. 2017, Piccole Italie. Le aree interne e la questione territoriale,

Roma: Donzelli.

Bourdieu P. 1999, The Weight of the world, Cambridge: Polity Press.

Camagni R. 2002, On the Concept of Territorial Competitiveness: Sound or Misleading? , «Urban Studies», vol. 39, 2395-2411.

Capatti A., Montanari M., 2006, La cucina italiana. Storia di una cultura.

Bari-Roma: Laterza.

Cavallotto S. 2015, Bello da mangiare. Di contenuto, di contenitore - Le

raviole al "plin", Bra: Università degli Studi di Scienze Gastronomiche,

'32".

Cinotto S. 2013, The Italian American table : food, family, and community in New York City, Champaign: University of Illinois Press.

Clammer J. R. 2012, Culture, development and social theory: towards an integrated social development, Londra: Zed.

Comaroff J. L., Comaroff J. 2009, Ethnicity, Inc, Chicago: The University of Chicago Press.

Connerton P. 2009, How Modernity Forgets, Cambridge: Cambridge

University Press.

Corvo P. 2015, Food Culture, Consumption and Society, Londra: Palgrave Mcmillan.

Corvo P., Fassino G. (eds.) 2018, Viaggi enogastronomici e sostenibilità,

Milano: Franco Angeli.

Di Francesco G. 2013, Sagre enogastronomiche e sviluppo locale. I correlati socio-antropologici, in Cipolla C., Di Francesco G. (eds.), La ragione gastronomica, Milano: Franco Angeli, 261-275.

Doglio S. 1995, Il dizionario di gastronomia del Piemonte, Montiglio:

Daumerie.

Douglas M. 1966, Purity and danger: an analysis of concepts of pollution and taboo, Londra: Routledge & Kegan Paul.

Edelman M., Haugerud A. 2005, The Anthropology of Development

and Globalization: From Classical Political Economy to Contemporary

Neoliberalism, Oxford: Blackwell Publishers.

Escobar A. 1995, Encountering Development: The Making and Unmaking of the Third World, Princeton: Princeton University Press.

Fabian J. 1983, Time and the other: how anthropology makes its object, New York: Columbia University Press.

Fassino G. 2012, Agnolotti al plin, in Croce E., Perri G. (eds.), All’origine

dei Sapori. Cuneo, viaggio tra i prodotti agroalimentari della provincia, Bra: Università degli Studi di Scienze Gastronomiche-Slow food Editore, 82-83.

Fassino G. 2015, Presìdi Slow Food e buone pratiche di comunità. Il caso della Piattella canavesana di Cortereggio, in Corvo P., Fassino G. (eds.), Quando il cibo si fa benessere, Milano: Franco Angeli, 191-206.

Ferguson J., 1999, Expectations of modernity: myths and meanings of urban life on the Zambian Copperbelt, Berkeley: University of California Press.

Fischler C. 1979, Gastro-nomie et gastro-anomi, «Communications», vol. 31, 189-210.

Fontefrancesco M. F. 2015, Il futuro dei comuni minori. Etnografia di una

trasformazione in corso, «Dada Rivista di Antropologia post-globale», vol. 5, 161-178.

-- 2017, Il gusto delle sagre. Cibo e comunità nel Piemonte meridionale,

«Narrare i Gruppi», vol. 12, 181-194.

-- 2018a, La luce alla fine del tunnel: sviluppo locale, offerta turistica e valori locali, in Corvo P., Fassino G. (eds.), Viaggi enogastronomici e sostenibilità, Milano: Franco Angeli,111-122.

-- 2018b, The Slow Food Model: A Road for Small-Scale Productions in a Globalised Market, «International Journal of Agricultural Management and Development», vol. 8: 17-23.

Gardner K., Lewis D. 2015, Anthropology and Development: Challenges for the Twenty-First Century, Londra: Pluto Press.

Granovetter M. 1973, The strenght of weak ties, «American Journal of

Sociology»,vol. 78, 1360-1380.

-- 1985, Economic action and social structure: the problem of embeddedness, «American Journal of Sociology», vol.91, 481-510.

Grimaldi P. 2012, Cibo e rito. Il gesto e la parola nell'alimentazione

tradizionale, Palermo: Sellerio.

-- , Picciau M. (eds.) 2016, Popoli senza frontiere, Bra: Slow food Editore.

Grimaldi P., Porporato D. 2012, Granai della memoria: Manuale di Umanità 2.0, Bra: Università degli Studi di Scienze Gastronomiche.

Hart K., Laville J.-L., Cattani A. D. (eds.) 2010, The Human Economy,

Cambridge: Polity.

Herzfeld M. 2004, The body impolitic: artisans and artifice in the global

hierarchy of value, Chicago: University of Chicago Press.

Hoben A. 1982, Anthropologists and Development, «Annual Review of

Anthropology», vol. 11, 57-70.

Kopytoff I. 1986, The cultural biography of things: commoditization as

process, in Appadurai A. (ed.), The social life of things: commodities in

cultural perspective, Cambridge: Cambridge University Press, 64-93.

Latour B. 1996, Aramis, or, The love of technology, Cambridge: Harvard

University Press.

Magatti M. 1997, Sociologia economica e teoria sociale, «Stato e Mercato», vol. 51, 457-493.

Marchetti D. 2011, The glorious pasta of Italy, San Francisco: Chronicle

Books.

Marcus G. E. 1995, Ethnography in/of the World System: The Emergence of Multi-Sited Ethnography, «Annual Review Anthropology», vol. 24, 95-117.

-- 2009, Multi-sited Ethnography: Notes and Queries, in Falzon M.-A. (ed.), Multi-sited Ethnography, Farham: Ashgate.

Mintz S. W., Du Bois C. M. 2002, The Anthropology

of Food and Eating, «Annual Review Anthropology», vol. 31, 99-119.

Monaco F., Tortorella W. 2015, I Comuni della Strategia Nazionale Aree

Interne, Roma: IFEL.

Mosse D. 2011, Adventures in Aidland : the anthropology of professionals in international development, Oxford: Berghahn.

Müller K. E. 2005, Piccola etnologia del mangiare e del bere, Bologna: Il

Mulino.

Na H. R., Park E. J., Yang S. J., Cha Y. S., Lee M. A. 2017, Analysis of

consumers' needs and satisfaction related to food culture in Jeonju Hanok Village: Application of the Push-Pull factor theory, «Journal of Nutrition and Health», vol. 50: 192-200.

Parasecoli F. 2004, Food culture in Italy, Westport: Greenwood Press.

Poirier J. 1996, Presentazione, in Grimaldi P., Tempi grassi, tempi magri,

Torino: Omega.

Polanyi K., Arensberg C. M., Pearson H. W. (eds.) 1957, Trade and market in the early empires: economies in history and theory, Glencoe: Free Press & Falcon's Wing Press.

Porporato D. 2016, Il cibo rituale nelle valli occitane, in Grimaldi P., Picciau M. (eds.), Popoli senza frontiere. Cibi e riti delle minoranze linguistiche storiche d’Italia, Bra: Slow food Editore.

Porter M. E. 1985, Competitive advantage: creating and sustaining superior performance, New York: Free Press.

Ritzer G. 1998, The McDonaldization Thesis: Exploration and Extensions, Londra: Sage.

Russo A. (Ed.) 2017, Rapporto Coop 2017, Roma: Ancc-Coop.

Serventi S. 1995, Il cuoco piemontese perfezionato a Parigi: Torino 1766, Bra: Slow food Editore.

- , Sabban F. 2000, La pasta: storia e cultura di un cibo universale, Bari -

Roma: Laterza.

Stewart K. 2007, Ordinary affects, Durham: Duke University Press.

Sutton D. 2001, Remembrance of Repasts. An Anthropology of Food and Memory, Oxford: Berg.

Szabady G. L. 2014, The Cornucopia of Signification Moving Beyond

Food Identity Toward Food Democracy, «Food, Culture & Society», vol. 7: 629-639.

Teti V. 2015, Fine pasto. Il Cibo che verrà, Torino: Einaudi.

The European House Ambrosetti, Fondazione Gianfranco Pittatore,

Fondazione Camera di Risparmio di Alessandria 2013, 3° Forum: La

valorizzazione del Monferrato per lo sviluppo della provincia di Alessandria, Alessandria: Fondazione Cassa di Risparmio di Alessandria.

Tulla A. F., Vera A., Badia A., Guirado C., Valldeperas N. 2014, Rural

and regional development policies in Europe: Social farming in the common strategic framework (Horizon 2020), «Journal of Urban and Regional Analysis», vol. 6: 35-51.

Williams R. 1973, The country and the city, Nottingham: Spokesman.

-- 1983, Keywords: a vocabulary of culture and society, Londra: Fontana.

##submission.downloads##

Pubblicato

2018-09-07

Come citare

Fontefrancesco, M. (2018). Gastronomia tradizionale uguale sviluppo locale? I limiti di un’equazione: il caso degli agnolotti in Piemonte. EtnoAntropologia, 6(1), 191–208. Recuperato da https://rivisteclueb.it/index.php/etnoantropologia/article/view/281