L'inventario di un universo. Antropologia e letteratura in Corrado Alvaro

Fulvio Librandi

Abstract


Some of Corrado Alvaro's works, especially those regarding Calabria, are often
evaluated not only for their literary value, but also for their documentary value.
The article summarizes some points of the post-modern debate on ethnographic writing and moves in that area of compatibility which anthropologists and literary critics converse.
The different contrasts that seem to constantly characterize Alvaro's
works - country/world, metahistory/history, magical realism/realism - once
composed and read in their entirety, reveal a specific structure which is
implied in most of his literature. The landscape, in particular, is the element
that makes everything coherent, and allows us to understand some specific dynamics  of Alvaro's memory.


Keyword


Anthropology and literature; Folklore; Corrado Alvaro; Realism; Landscape.

Full Text

PDF HTML

Riferimenti bibliografici


Advocat Ch. 1982, Approche du paysage, «Revue de Géographie de Lyon», 4.

Alvaro C. 1934, Memoria e fantasia, in Cronaca (o fantasia), Roma: Le edizioni d’Italia.

Alvaro C. 2001, Memoria e vita, Reggio Calabria: Falzea.

Alvaro C. 2014, Itinerario italiano, Milano: Bompiani.

Alvaro C. 2015, Gente in Aspromonte, Milano: Garzanti.

Assmann J., 1997, La memoria culturale, Torino: Einaudi.

Augé M. 1992, NonLuoghi, Milano: Elèuthera.

Balduino A.1972, Scrittori del Novecento e quesiti di critica testuale, «Studi novecenteschi», 1, 1972, 103-22.

Buttitta A., Buttitta E.2018, Antropologia e letteratura, Palermo: Sellerio.

Bourdieu P. 2009, Ragioni pratiche, Bologna: Il Mulino.

Casey E. S. 1996, How to Get from Space to Place in a Fairly Short Stretch of Time: Phenomenological Prolegomena, in Feld S., Basso K. (a cura di), Sense of place, Santa Fe: School of American Research Press.

Cirese, A. M. 1976, Intellettuali, folklore, istinto di classe, Torino: Einaudi.

De Martino E. 2002, La fine del mondo, Torino: Einaudi.

Cometa M. 2004, Dizionario degli studi culturali, Roma: Meltemi.

Debaene V. 2010, L’adieu au voyage. L’ethnologie française entre science et littérature, Gallimard: Paris.

Dei F. 2000, La libertà di inventare i fatti: antropologia, storia, letteratura, «Il gallo silvestre», 13, pp. 180-196.

Dell'Aquila Michele 2002, Il tempo immobile e il chiuso spazio dei segreti nei primi racconti di Alvaro, «Rivista di letteratura italiana», Vol. 31, No. 2/3, pp. 97-109.

Gambino R. 2004, Antropologia letteraria, in Cometa M., Dizionario degli studi culturali, Roma: Meltemi, pp. 72-78.

Geertz C. 1987, Interpretazione di culture, Bologna: Il Mulino.

Geertz C. 1996, Afterword, in Feld S., Basso K. (a cura di), Sense of place, Santa Fe: School of American Research Press.

Geertz C. 1998, Interpretazione di culture, Bologna: Il Mulino.

Geertz C. 2003, A Strange Romance: Anthropology and Literature, «Profession», 1, pp. 28-36.

Halbwachs M. 1987, La memoria collettiva, Milano: Unicopli.

Iser W. 1991, Das Fiktive und das Imaginaire, Frankfurt: Suhrkamp.

Matteucci G., Desideri F. 2006, Dall'oggetto estetico all'oggetto artistico, Firenze: Firenze University press.

Merleau-Ponty M. 2007, Il visibile e l'invisibile, Milano: Bompiani.

Montano R. 1980, Il romanzo fra le due guerre, in Novecento. La letteratura e il pensiero, Napoli: Vico.

Pampaloni G. 2018, Introduzione, in C. Alvaro, Opere / 1, Racconti e romanzi, Milano: Giunti, pp. VII-XXXV.

Pancrazi P. 1931, L’arte di Corrado Alvaro, in Scrittori del Novecento, Bari: Laterza.

Pancrazi P. 1930, «Corriere della Sera», 21 marzo 1930,

Rando G. 2018, La narrativa di Corrado Alvaro, Soveria Mannelli: Rubettino,

Salinari C. 1967, L’Italia di Alvaro, in Id., Preludio e fine del realismo in Italia, Napoli: Morano.

Sciascia L. 2001, Nero su nero, in Opere 1971-1983, Milano: Bompiani.

Sobrero A. 2015, Il cristallo e la fiamma, Roma: Carocci.

Tancredi M. I.1969, Corrado Alvaro, Firenze: Vallecchi.

Scafoglio D. 1996, Antropologia e letteratura, vol. I., Milano: Gentile.

Teti V. 2014, Introduzione, in Alvaro C., Un paese, Roma: Donzelli.

Trombatore G. 1959, Solitudine in Alvaro, in Scrittori del nostro tempo, Palermo: Manfredi.


Refback

  • Non ci sono refbacks, per ora.




ISSN 2284-0176

 

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC-BY- 4.0)